Destinasjon Bryn

Aug 13, 2024

Welcome to the jungle – på Bryn

Welcome to the jungle – på Bryn

Midt i Oslo finnes det en brusende elv og en unik urskog fremtidens beboere på Bryn vil få stor glede av.

Alnaelva byr på det meste. Sjeldne rødlista arter, rev, dådyr og en elg om du har flaks. Midt i Oslo finnes det en brusende elv og en unik urskog fremtidens beboere på Bryn vil få stor glede av. Nærhet til natur er utrolig viktig både for fysisk og psykisk helse.

-Se to måkeunger! Det har jeg aldri sett her før!

Vi har inviterte Helén Svensson, leder i Alnaelvas venner, ut på tur for å bli kjent med naturmangfoldet på Bryn. Nå peker hun entusiastisk på to lodne kropper med tynne bein som spretter foran oss på stien, og fortsetter:

-Det er det som er så fint med Alnaelva, hver tur byr på nye opplevelser, uansett årstid og vær. Hele året rundt.

Helén har vært leder i Alnaelvas venner siden 2022 og har gått utallige turer langs elva. Foreningen arrangerer guidede turer året rundt, med Lysvandringen på høsten som et av høydepunktene.

-Lysvandringen er magisk. Vi lager en unik opplevelse for besøkende og får samtidig vist frem alt frivilligheten får til sammen, forteller hun.


Helén Svensson, leder i Alnaelvas venner, er glødende opptatt av natur.


Frivillighetens rolle

Selv har Helén lang fartstid fra frivilligheten, og var blant med på å starte Naturvernforbundets lokallag i Groruddalen. Hun har studert biologi, og interessen for natur har vært der så lenge hun kan huske. Helén er svært opptatt av hvor viktig frivilligheten er for å ta vare på naturen i byen.

-Vi som engasjerer oss i frivillige foreninger og forum må hjelpe offentlige myndigheter med å se sammenhenger. Alnaelva er 15 kilometer lang og strekker seg gjennom flere bydeler og områder som tilhører ulike grunneiere. Ansvaret blir derfor fragmentert. Vår oppgave er å få frem hvordan tiltak som gjøres i et område kan påvirke elva og naturen som helhet.

Dette gjør Alnaelvas venner blant annet ved å delta på høringer. Her gir de innspill til planlagte tiltak og prosjekter i regi av kommunen og bydelene som berører Alnaelva og naturområdene rundt. Helén nevner asfaltering tett inntil elva som eksempel.

- En av våre kampsaker er å sørge for større avstand mellom asfalten og elveleiet. Asfaltens glatte overflate fører søppel, salt og annen forurensing rett ned i elva om den ligger for tett inntil. Kunnskap om hvordan naturen påvirkes av menneskelig aktivitet er et ekstremt viktig perspektiv vi i Alnaelvas venner bidrar med.


Langs Alnaelva opplever du natur og norsk industrihistorie.


Industri og natur

Alnaelva er Oslos lengste elv og strekker seg helt fra Lillomarka til den renner ut i fjorden ved Bjørvika. En tur langs elva er kontrastfylt, der den snor seg gjennom skogsområder, våtmark, boligstrøk og industriområder – som på Bryn. Her har industrien satt sine spor, både på godt og vondt. Vi passerer flotte gamle industribygg, men også nitriste lagerbygg og store asfalterte flater. Helén er opptatt av at vi tar vare på det historiske, men også gir plass for mer grønt:

-De gamle industribyggene er en viktig del av vår felles historie, men for at Bryn skal bli mer levende må vi fjerne asfalt, gjøre plass til turvei og utvide kantsonen langs elva med trær og vegetasjon, sier hun.

På store deler av Bryn i dag går elveløpet under bakken og kan bare skimtes i glimt mellom veier og broer. En viktig del av områdeutviklingen for Destinasjon Bryn vil derfor være å åpne opp for at elva kan flyte gjennom området. En forsmak på det som skal komme får vi når vi beveger oss gjennom Smalvollen nord for Bryn stasjon. Her er det vakre enger og Alnaelva flyter harmonisk gjennom urørt sumpskog.


Et steinkast unna Bryn finner du Smalvollen.


-Se så vakkert det kan være her, og om vi tilrettelegger bedre kan vi få en mer sammenhengende tursti gjennom området, forteller Helén.

For plutselig stopper turstien og vi må gå langs en vei. Fuglekvitter blir erstattet med brølende trailere og hvinende godstog. Vi fortsetter gjennom en liten stubb med industri til vi igjen finner tilbake til turstien og skogens ro. Helén forteller om det unike med området:

-Det unike med Alnaelva er den urørte sumpskogen. Et samstemt økosystem med varmekjære løvtrær som lind, bøk og alm. Her trives en rik mengde med plante – og dyreliv. Jeg har sett både bever, hare og råddyr, men måkeunger hadde jeg faktisk til gode å oppleve før i dag, ler Helén.


En tur langs Alnaelva byr på et mangfold av planter, sopp og sjeldne arter.


Welcome to the jungle

Elva bruser videre ned til Svartdalen. Et urskoglignende område som er kjent for sin urørte natur. Her er det slående vakkert. Trærne lukker byen ute og med ett er det som vi er langt fra sivilisasjonen, enda Bryn bare er et steinkast unna. Det senker seg en ro over oss der vi er omringet av vegetasjon, fuglekvitter og den brusende elva. Den korte veien fra industri til rekreasjon er unikt for Bryn forteller Helén:

- Vi mennesker trenger naturen rundt oss når vi bor i by. Naturen gjør oss godt og gir oss rekreasjon. At det finnes en intakt urskog med et yrende biologisk mangfold midt i byen er virkelig unikt.


Svartdalen. Her kan du treffe på både bever og elg.


Natur i byen

At nærhet til naturen vil bli verdifullt for fremtidige Brynbeboere kan Helene Figari, forsker ved Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) bekrefte. Sosiologen forsker på menneskers bruk av og forhold til natur, og har gått gjennom den internasjonale forskningen som handler om tilrettelegging av natur i urbane områder. På telefon forteller hun oss om hvilke hovedtrekk som utpeker seg:

- nærhet til natur i hverdagen er det som betyr aller mest for folk. Det kan være alt fra noe så enkelt som at du har utsyn til trær til at du har grøntområder i nærområdet ditt.


Helene Figari er sosiolog og forsker ved Norsk Institutt for Naturforskning (NINA)

Å kunne se trær fra vinduet eller ha mulighet til å stikke føttene i gresset rett ved der du bor har faktisk større helseeffekt enn at du har marka og parker en kort busstur unna. Årsaken er tilgjengeligheten, at naturen er der folk oppholder seg i dagliglivet, forklarer hun.

-Tilgang til natur er helt avgjørende for vår fysiske og psykisk helse. Den påvirker hvor aktive vi er og har mye å si for hvordan vi har det følelsesmessig.

Det er særlig tre grupper kort vei til natur er viktig for forteller Helene:

-For barn, eldre og mennesker med funksjonsnedsettelser er natur helt avgjørende for deres helse og levekår. De kan ha utfordringer med å oppsøke naturen på egen hånd, derfor er umiddelbar tilgjengeligheten så viktig.


Studier viser at tilgang til trær og vann har stor betydning for oss mennesker.

Akkurat passe tilrettelagt

Naturens viktigste funksjon for oss mennesker er restitusjon og ro. Og det vi gjør mest av, faktisk uavhengig av hvor vi bor i urbane strøk i verden, er å gå på tur. Attraktive uteområder har en ting til felles sier Helene:

-Disse har til felles er at de er akkurat passe tilrettelagt. De er ikke for designet, eller striglet, men åpner opp for et mangfold av aktiviteter.

Alnaelva og Svartdalen byr på både vann og skog. Helene Figari kaller dette luksus i dagens byer, fordi det finnes så lite av det, hun utdyper:

-De to elementer som skiller seg ut og som er spesielt viktige og attraktive for folk, er tilstedeværelsen av vann og trær. Vann har noe beroligende og livgivende ved seg, trær bidrar til kobling til naturen.

Natur er noe vi både ønsker oss bevisst og som samtidig har en ubevisst positiv effekt på fysisk og psykisk helse.


Vann har noe livgivende ved seg.


Sporløs ferdsel

Alnaelva og Svartdalen er unike grønne lunger i Oslo. Her får du både industrihistorie, et rikt biologisk mangfold og fantastiske naturopplevelser i ett. Med utbyggingen på Bryn vil alt dette veves tettere sammen, men dette innebærer også et stort ansvar. Tilbake i skogen sammen med Helén Svensson i Alnaelvas venner snakker vi om bevaring. Hun er opptatt av sporløs ferdsel, og har en oppfordring til alle som nyter godt av området i dag og fremtidens Brynbeboere:

-Tenk at du skal etterlate naturen som da du kom. Ikke tenn bål, hogg ved eller kast fra deg søppel. For at fremtidige generasjoner skal kunne ha like mye glede av disse områdene som oss, må vi verne om og ta vare på det unike ved Alnaelva og Svartdalen, avslutter hun.


Sporløs ferdsel er viktig for å ta vare på naturen og artene som bor der.