Feb 28, 2024

En smak av Norge – på Bryn!

En smak av Norge – på Bryn!

Ville vekster, ofte omtalt som ugress, ble før i tiden ofte brukt til medisinsk behandling.

Men disse vekstene kan også bli brukt til å smaksette alkohol. Det sistnevnte er en flere hundre år gammel tradisjon som tre menn på Bryn har latt seg inspirere av.

Norge har en lang tradisjon for uavhengig håndverksdestillering. En tradisjon som stod i fare for å bli glemt. Oslo Håndverksdestilleri har et ønske om å formidle smaken av Norge og Norden, og i produktene kan du gjenkjenne lukten av fjell, eng og skog.

Historie i veggene

I et ærverdig teglsteinsbygg langs Alnaelven på Bryn ligger Oslo Håndverksdestilleri. I disse lokalene var det tidligere en sinkhvitt fabrikk som produserte fargestoffet som blir brukt i hvitmaling.


– Vi lette etter et eldre industribygg for å kunne vise til industrihistorien, forteller Frederik Dahl som er markedssjef i Oslo Håndverksdestilleri.
I disse lokalene har det vært industri helt siden 1860 – tallet. I nabolokalet ble det produsert tønner som fraktet sinkhvitten fra fabrikken.


– Det har vært tønnebasert industri i lokalene i over 200 år, så det er en fin rød tråd mellom den gamle industrien og oss, sier Dahl.


I forbindelse med destilleriet er det bygget en bar der du kan komme og smake på de verdenskjente produktene. Her blir det arrangert åpne kvelder og det er også mulig med private sammenkomster.

Blir værende på Bryn

Det er tre svært erfarne menn fra drikkevarebransjen som grunnla Oslo Håndverksdestilleri i 2015. Marius Vestnes har etablert øl- og brennevinimportøren Cask i det nordiske markedet. Marcin Miller har bygget opp japansk whisky i vesten og var også med på å etablere Kyoto Distillery. Fra vinbransjen kom Martin Krajewski. Han driver flere vingårder, blant annet i Bordeaux.


– Vi trives veldig godt på Bryn. Nå har vi forlenget kontrakten med to ganger 10 år, overtatt nye lokaler og fordoblet størrelsen. Vi er veldig spente og gleder oss til å etter hvert få nye naboer, sier Dahl.

Sitat: "Produktene våre har høstet en rekke høythengende priser internasjonalt. I fjor ble både Vidda Tørr gin og akevitten vår kåret til verdens beste i den svært anerkjente konkurransen The Spirits Masters 2020."
Markedssjef Frederik Dahl.

Tradisjon blandet med innovasjon

Gjennom håndverksproduksjon i liten skala ønsker Oslo Håndverkdestilleri å benytte seg av ingrediensene som tradisjonelt ble brukt i forskjellige akevitter. Destilleriet har forpliktet seg til å fokusere på norske smaker og tradisjoner, men jobber samtidig med innovasjon.


– Akevittene fremstår som ultramoderne, samtidig som de er historiske. Vi gjenskaper ikke gamle oppskrifter, men tolkningene av vekstene og hvordan disse kan brukes, sier Dahl.


Det å skape best mulig brennevin med en tydelig nordisk smaksprofil åpner for å prøve nye teknikker og andre sammensetninger av vekster. Oslo Håndverksdestilleri leter etter kreative løsninger som for eksempel å lagre akevitt på whisky-fat istedenfor de tradisjonelle sherry-fatene. Eller hvorfor ikke bruke norske vekster i destillering av vodka istedenfor å tilsette sukker?


Brennevin fra Oslo Håndverkdestilleri finnes nå i flere, kjente bare i hele verden, og produktenes klare og balanserte smaker gjør turen innom destilleriet på Bryn til en helt spesiell opplevelse.

Sjekk hjemmesidene til Oslo Håndverksdestilleri her: www.oslohd.no